31 Temmuz 2012 Salı

Ustun Zekali Olmak mi Olmamak mi?

Dun gece uyku tutmayinca ve internetteki reklamlardan birine tiklayip daldan dala atlayinca kendimi 70 soruluk bir IQ testi yaparken buldum. Beynimin hep geceleri daha verimli calistigina inanmisimdir, oldum olasi gece oturmalarini ve gunduz uyumularini pek severim:) Neyse gelelim IQ testine, test ingilizceydi tabi, Turkce olacak hali de yok ya, koca Turk milletinin zekasindan suphemiz var da testi bir de Turkce'ye mi cevirecegiz demisler herhalde, ben bulamadim.

Sonuc 96 aldim. Testi yapanlarin %68'i 85-115 arasi: %14'u 85 alti: %14'u 115 ustu: %2 si ise 130 ustu almayi basarmis. Iste bu %2 lik kesim Ustun Zekali yani Dahi arakadaslar oluyormus. Camura yatmak icin demiyorum ama gercekten sacma bir testti:) Bildiginiz carkli fizik sorusundan, isci problemine, LES sinavlarinda sorulan o bilmemkim bilmemkimin nesi olur sorularina, gorsel, matemetiksel hafiza sorularina, zar ve kup sorularina genis bir yelpazede gece gece beynimi sulandirdim. Ingilizce'den Turkce'ye simultene ceviri yapan ve ara bellekte calisan beynimin yabanci dil zekasini da puanima eklemek istiyorum huzurlarinizda. Ha tabi bununla yetinmeyip bugun de Mr.Cadi'ya yaptim ayni testi. Benden az puan alsa mi yoksa fazla alsa mi daha cok sevinecegimi bilemeyerek bekledim bitirmesini.107 almasiyla icim biraz burulsa da en azindan kendimden daha az zeki biriyle evli degilmisim diye bir oh da cektim dogrusu. Sogurum ben oyle benden daha zayif adamdan:)olmaz istemem:) He bir de kendisi bir futbol dehasi oldugunu da iddia eder zaman zaman onu bu test olcemedi.
Aslinda bu yaziya baslama amacim farkliydi konuyu bir hayli dagittim sanirim. Farkinda misiniz, yeni nesil anne babalar hep bir yaris icinde.
Aman benim cocugum cok zeki, vallahi super akilli bizim cocuk, suna bak daha konusamiyor ama nasil da akilli anliyor herseyi. Yok bizim bu cocuk ustun zekali kesin. Bizim oglan azcik hiperaktif ama o da fazla zekadanmis vs vs Bir Allah'in kulundan da duymadim bizim cocuk normal zekali oldu diye.Vallahi tum bu cocuklara cip takasim, 20 yil boyunca takibe alip, nasil bir deha urunu sergilemisler gelecekte, labaratuar ortaminda test edesim geliyor.Nedir bu ustun zekali meraki anlamis degilim.
Soyle bir aratin bakalim googleda Genius yani ustun zekalilarin karsilastigi sorunlar nelermis; yok hatta siz zahmet etmeyin ben buldum cikarttim bile;
Toplumdan izolasyon
Mukemmelliyetcilik
Surekli basarisizlik hissi
Depresyon-anksiyete
Takinti bozuklugu
Ustun zekalilardan bugune kadar iyi bir lider cikmamis neden mi? Cunku halkin dilinden konusamiyorlarmis. Tamam iyi bir liderin Tanri vergisi ozellikleri olmaliymis(hitabet, askeri vb) ama fazla zeka onu halktan koparirmis.
Ustun zekali falan degilim ama ilkogretim hayatim boyunca ''Caliskan Ogrenci'' kategorisinde yarismanin bana psikolojik zarardan baska birsey getirdigini gormedim. Odevini yapmayip piskin piskin ogretemene siritan arkadasim mi, yoksa odevini guzel yazabilmek icin saatlerce ugrasmis, onu ozel dosyalarda saklamis ben mi daha mutluyduk bir cocuk olarak? Ya da universite sinavi oncesi stresten uyuyamayan yuksek beklentili ben mi, uzerinde pireler ucusan,fosurfosur uyuyup 3.kez sinava giren sevgili kuzenim mi kendine daha az zarar verdi?
Ingilizce'de soyle bir kavram var ''Ignorance is Bliss'' yani "Cehalet Mutluluktur" vallahi artik hayat cumlem bu. Ne kadar az biliyorsan o kadar mutlu oluyorsun:) Birgun cocugum olursa iste onun o ogretmene piskin piskin siritan cocuk gibi olmasini istiyorum. Kafasi cok fazla calismasa da olur ne de olsa bu devirde akil para etmiyor.Topcu olsun, Popcu olsun, Artist Mektebine gitsin bolum basi para bassin.
O nedenle cocugu okulda tembel olan anne babalar uzulmeyin bilakis sevinin Tembel adam yaratici olur:)
Illaki benimki dahi otesi diyorsaniz ozaman Mensa Turkiye buradan bir boyunuzun olcusunu alsin==>
http://www.mensa.org.tr/

7 yorum:

ayca dedi ki...

Bir de cocuk sacma sapan hareketler yapinca ebeveynler "Yuksek zekadan boyle" diyor:))Su habere cok guldum: http://www.zaytung.com/haberdetay.asp?newsid=115723

mor atölye dedi ki...

:) bende saçmalayan çocukların, bu saçmalıklarının zekaya bağlanmasına oldum olası gülerim:))

Blogger Bolat dedi ki...

Yeni postlar beliyoruz :)

annemahsustan dedi ki...

Var böyle bir yarış, benim de iki cocuğum var ve bir tarafımla gülüyorum o velilere. Benim cocuklarım mutlu olsunlaryeter, at gibi koşturdum ben de sizin gibi okul zamanı. Ne salakmisim diyorum şimdilerde! İlk sene de kazandım da noldu.

Bu arada ben de benden daha az zeki biri ile olamazdim sanırım:))

ayca dedi ki...

Cadi! Nerdesin?? Bir ay oldu yazmadin?! AAAAA! :)

ayca dedi ki...

Hiii 1 degil 2 ay olmus!

Unknown dedi ki...

Bloğun çok güzelmiş gerçekten ,emeğine sağlık
Benim bloguma da beklerim,takipçim olarak;
http://sema-semanngunlugu.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget