21 Mart 2012 Çarşamba

GDO'lu Ürünler Yeni Dünya'nın Yeni Silahı mı?


Amerika'da yasamaya basladigimdan bu yana supermarket alisverislerim uzadi. Etiketleri kontrol etmelerim, aman o cok yapaymis bunu alayim demelerim artti.Cunku Amerika bir GDO cenneti yani Genetigi Degistirilmis Organizma. Sokakta yuruyen insan bulmak buralarda neredeyse imkansiz,herkes arabayla... Her yerin ''Drive Through''su yani arabadan inmeden al kismi var, bankalarin bile.Hal boyle olunca ha bir de adim basi McDonalds'lar da eklenince herkes mi obez olur bi ulkede:) Benim kadin gunlerinden cikmayan balik etli ailem meger minnacikmis oyle sisman bile denmezmis benim Turk kadinima:) GDO diyordum, maalesef
Turkiye ve Turk halkinin bir cogu bu konuda cok bilincsiz, kimse tehlikenin farkinda degil... Yillik cirolarini katlamak icin can atan Amerikan dev tarim sirketleri tarafindan belki de insanoglunun hayati ve nesli tehlikeye giriyor.Cadicigim sen de ne abarttin diyeceksiniz belki ama elimde delillerim var:) Simdi birer birer yazacagim hatta tum bunlari ozenle Turkce'ye ceviriyorum kaynaklari ile birlikte:)


GDO'nun arkasindaki guc Amerikali Monsanto adinda bir sirket. Adi pek de duyulmamis bu sirketin 10 trilyon dolar kadar yillik cirosu var. 1996 yilinda uretmeye basladigi GDO lu misirlar bugun dogal misirin yerini almak uzere.Amerika'da uretilen misirin %85'i, soyanin 93%'u GDO lu.Hatta bu oranlar Dunya'nin yarisina tekabul ediyor. Amerika'da uretilen yapay yiyeceklerin %70'i GDO lu herhangi bir urun iceriyor. En cok Misir, soya, pamuk, kanola,seker pancari ve tutun icin uygulaniyor genetegi modifiye etme teknigi.Eskiden dedelerimiz asilama yapardi mesela, iyi meyve veren erik agacindan, yabani erige asi yaparlardi, bu da oyle bir sey. Ama yapilan asi turler arasinda ve direk DNA uzerine.Yani sen ugur boceginden domatese asi yap, uzerinde nokta ciksin diye bekle, oyle birsey. Urettikleri Virus-baketeri yoluyla ya da hucrelere direk enjekte yoluyla bitkinin DNAsini degistiriyorlar.Aslinda tum yapilanlar bir deneme yanilma, yani cikacak sonuclari bilim adamlari da tam olarak onceden kestiremiyor, yan etkilerini onceden bilemiyor. Ama bir gercek var ki, bu sekilde urtilen yeni nesil bitkilerin bir cogu, haserelere, bakterilere hatta anti-biyotiklere dayanikli oluyor. Monsanto'ya geri donersek, bu sireket Coca-Cola'ya satilan yapay tatlandiricilar Sakkarin ve Aspartam'in da sahibi. 1972'de yasaklanan hasere ilaci DDT, Vietnam savasinda 400bin kisinin olumune ve sakatlanmasina neden olan ABD bitki ortusu silahi''Turuncu Ajan'' da birer Monsanto urunu. Monsanto yonetiminde, eski FDA yani "Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi" yoneticileri ile Amerikan Cevre Koruma Birimi(EPA) yoneticileri bulunmaktadir. Ornegin Linda J. Fisher Monsanto'nun icinden Washington'a sizmis bir ajan olarak lanse edilmektedir. Zira Monsanto'nun urunlerinin onayi icin FDA ya da EPA onayi gerekmektedir. Hatta uretmis oldugu glyphosate'in onay alabilmesi labratuar testlerine sike karistirmis,  Industrial Biotest Laboratories de calisan bilim adamlarina para verip, urunu temize cikartmaya calistigi icin EPA ile davalik olmustur. Wikileaks belgelerinde Amerikan yonetimine Avrupa'nin GDO'lu urunleri kabul etmesi icin baski yap emri Monsanto tarafindan verildigi ibaresi yer almaktadir.Gozunu bu kadar hirs burumus bir sirketin sizin, benim sagligimizi umursayacak hali yok ya, yedirebildigine iste... 


Vee Gelelim GDO'nun zararlarina;
**Iskoc Bilim Adami Arpad Pusztai Rowett Research Institute,Aberdeen,1998 tarihli arastirmasinda fareleri sadece GDOlu patates ile besliyor, sonuc farelerin bagisiklik sistemi zarar gorup organlari tahrip oluyor.
**Russian Academy of Sciences 'dan Dr.Irina Ermakova  hamile farelerin bir kismini GDO'lu soya bir kismini normal soya ile besliyor. GDO ile beslenen annelerin yavrularindan %55'i 3 hafta icinde olurken,dogal soya ile beslenenlerde bu oran %9 da kaliyor.
**Insanlardan uzerinde boylesine ciddi yapilmis bir deney suan icin yok, zaten gunumuz insani GDO'lu urunleri tuketirken bir nevi denek oluyor. Kisirlik, kanser gibi sonuclari oldugu soylense de henuz direk GDO'lu besinleri isaret eden bir rapor bulunmuyor.
Artan Kanser oranlari sizce de gizli bir delil olabilir mi?
Eger vaktiniz varsa asagidaki Belgesele de bir goz atin derim. Ingilizce ama umarim birileri kisa surede Turkce'ye cevirir ve hatta TV'de yayinlar. Ayy icim karardi Dunya bu kadar kotu bir yer olmamali:( Sevgiler,saygilar,gdosuz gunler...
Diger ceviri yapilan kaynaklar:





5 yorum:

Gizem dedi ki...

ben de senin blogunu çok sevdim baştan sona okuyacağım en kısa zamanda,,:)

Blogger Bolat dedi ki...

Hay bu GDO yu icat eden insana ne diyeyim şimdi ben! Raf ömrünü uzat bizim ömürden gitsin ooooh suyunda da!!

Naz dedi ki...

@gizem cok tesekkurler
@Bolat sorma yaaa icad eden eminim kendi yemiyordur

Blogger Bolat dedi ki...

Greenpeace ve FSD'yi destekleyelim :)

yasamdanizler.com dedi ki...

www.yasamdanizler.com GDO savaşında elinden gelen desteği vermektedir,sizler ve bizler gibi çırpınanlar arttıkça en azından daha kötüye gidişi engelleyebileceğimize inanıyorum.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Bird Gadget